Artikelen

Moleculaire Drug Delivery , nr 282

Esther Thole | mei 2012

Een koeriersdienst die geneesmiddelen bezorgt op precies de goede plek in je lichaam. Zo zou je moleculaire drug delivery kunnen omschrijven. Een noodzakelijke dienst, want hoe effectief een molecuul ook is tegen een bepaalde ziekte, je hebt er niets aan als het niet op de zieke plek terechtkomt.

En de kans daarop is aanzienlijk. Het menselijk lichaam is er namelijk op ingericht om vrij rondzwemmende, lichaamsvreemde verbindingen op te ruimen. Het gevolg is dat het molecuul

zijn genezende taak niet goed kan uitvoeren, en wellicht op andere plekken juist schade veroorzaakt. Moleculaire drug delivery draait om de ontwikkeling van moleculaire verpakkingen en transportmiddelen die ervoor zorgen dat een geneesmiddel precies op de juiste plaats terechtkomt.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Talloze moleculen hebben chemische eigenschappen die effectief zijn tegen bepaalde ziektes. Maar dat alléén is geen garantie voor succes als geneesmiddel. Hoe zorg je ervoor dat het molecuul op de juiste plek in het lichaam terechtkomt? Een speciaal ontworpen verpakking kan helpen.

• De Basis: Koppelen aan een polymeerketen of liever verpakken in een bolletje? De kenmerken en voor- en nadelen van de belangrijkste moleculaire verpakkingen op een rijtje.

• De Diepte: Active targeting en triggered release maken van macromoleculaire dragers effectieve celmoordenaars. Veel ronkende retoriek, maar toepassing in de kliniek blijkt niet eenvoudig.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie