Artikelen

Balans tussen stevig hechten en makkelijk loslaten


Lijm, nr 380

Esther Thole | november 2021

Lijmverbindingen vallen nauwelijks op, maar als alle lijm spontaan zou verdwijnen is de ravage niet te overzien. Onze moderne, gebouwde omgeving vol voertuigen en ontelbare (elektronische) apparaten verandert in één klap in een immense hoop losse componenten. Dat geldt ook voor dit moderne kunstwerk gemaakt van tape (zie foto). Daarnaast blijven premoderne constructies dan niet gespaard, want mensen gebruiken al heel lang kleefstoffen die de natuur ze biedt. Ook dieren gebruiken diverse soorten lijm om zich veilig ergens aan te hechten, prooien te vangen of stevige behuizing te bouwen.

Zonder lijm is het lastig leven, maar tegelijkertijd kleven er ook flinke nadelen aan veel lijmsoorten. Het is vaak extreem lastig om verlijmde materialen uit elkaar te halen en de aangebrachte lijm goed te verwijderen. Dat vormt een enorme belemmering voor de broodnodige recycling van verpakkingen, consumentenproducten, bouwmaterialen, auto-onderdelen en elektronische apparatuur. Goed hechtende, supersterke lijmen hebben we genoeg. Nu is het tijd voor sterke lijmen die ook weer goed kunnen loslaten.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie