Artikelen

Kunststofrecycling , nr 285

Marga van Zundert | juli 2012

De meeste kunststoffen zijn prima nogmaals te gebruiken, en nogmaals, en nogmaals. Dat bespaart

grondstof (aardolie) en helpt de CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien zorgt inzamelen ervoor dat plastic niet gaat zwerven. In Afrika hangen bomen en struiken vol plastic zakjes. En in de oceanen zijn plekken waar inmiddels een soort soep van kleine plasticdeeltjes aan het oppervlak rondzweeft. Zeevogels en andere dieren sterven erdoor.

Gerecycled plastic krijgt een nieuw leven als T-shirt, vloerbedekking of kademuur. Maar daarvoor moet het plastic eerst netjes worden gesorteerd en schoongewassen. Het blijkt vooral een hele klus om plastics uit restafval te ‘vissen’.

Maar de recycle-industrie staat dan ook nog in de kinderschoenen; de eerste sorteerfabrieken zijn net opgestart. Wetenschappers hebben veel ideeën over hoe het recyclen slimmer en beter kan. Bijvoorbeeld door plastics te scheiden met magnetische vloeistoffen of door ze niet te scheiden, maar er met de juiste ‘mengstoffen’ toch een bruikbaar product van te maken.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Honderd kilo kunststof gebruikt de Nederlanderjaarlijks. Wat gebeurt ermee als het bij het afval belandt?

• De Basis: Dankzij hun lange ketenmoleculen kun je plastics omsmelten. Zeeftrommels, nabij-infraroodscanners en drijf/zinkbakken zijn onmisbaar bij de sortering.

• De Diepte: Wetenschappers kunnen van plastic weer olie maken. Hoe werkt dat?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie