Artikelen

Van tafelzout tot diamant


Kristallen, nr 384

Jessica Vermeer | oktober 2022

Bij kristallen denken we al snel aan mooie stenen zoals amethist of diamant. Maar kristallen zijn meer dan alleen mooie stenen. Het zijn vaste materialen waarin de atomen in een bepaald patroon zijn gerangschikt. De regelmaat van het oppervlak weerspiegelt de interne symmetrie. Je komt kristallen op allerlei plekken tegen, bijvoorbeeld in de apotheek of in je eigen lichaam.

De tak van wetenschap die de atomaire structuur van kristallen bestudeert heet kristallografie. Onderzoekers in dit veld gebruiken geavanceerde technieken zoals röntgendiffractie en elektronenmicroscopie om naar de atomaire structuur te kijken. Informatie over die structuur kan helpen bij het ontwikkelen van nuttige materialen. Maar hoe zien we het verschil tussen een kristal en andere vaste stoffen? Waarom is de kristallijne structuur zo belangrijk in medicijnontwikkeling? En waarom geloven sommige mensen dat kristallen bijzondere krachten bezitten?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie