Artikelen

Kookkunde , nr 230

Danielle Jeukens | november 2006

  • Koken is chemie. Zo simpel is het, want op het

  • fornuis en in de pan vinden tal van chemische
  • processen plaats. Steeds meer koks verdiepen zich
  • in het chemische gegoochel met moleculen en steeds meer

chemici buigen zich over de geheimen van de kookkunst.

  • Deze moleculaire gastronomie biedt niet alleen een nieuwe
  • kijk op oude gebruiken, maar leidt ook tot verrassende

recepten.

Hoe bijzonder de gerechten uit de moderne keuken ook

mogen zijn, uiteindelijk belandt de maaltijd in onze maag

en darmen. En daar is niets nieuws onder de zon: voedsel

wordt er verteerd, waarbij voedingsstoffen worden afgebroken

tot de moleculaire basisstoffen voor het leven.

 

Terwijl steeds meer wetenschappers gefascineerd raken

door moleculaire gastronomie blijven ook klassieke

onderwerpen volop in de belangstelling. Zo zijn

onderzoekers nog lang niet uitgekeken op eeuwenoude

kooktechnieken als binden en geleren. Tot in detail willen

ze deze moleculaire processen leren kennen en begrijpen.

Dat leidt tot culinaire hoogstandjes in het restaurant én tot

effectievere processen in de industriële keuken.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Op zoek naar de wetenschappelijke verklaring

van keukengeheimen.

• De Basis: Wat moeten we allemaal eten en waarom? Hoe

verwerkt onze spijsvertering al dat voedsel?

• De Diepte: Welke chemie gaat er eigenlijk schuil achter

moleculen die gerechten verdikken en geleren?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie