Artikelen

Drankje vol smaken, soorten en effecten


Koffie, nr 385

Michelle Wijma | oktober 2022

Wist je dat koffiebonen helemaal geen bonen zijn? Het zijn pitten afkomstig uit de bessen van een koffieplant, zoals de Arabica en Robusta. De bonen maak je door het vruchtvlees en andere onderdelen van de bes te verwijderen. Daarna brand je ze van groen naar licht- tot donkerbruin. Door maillard- en karamellisatiereacties ontstaan honderden verbindingen. Een deel daarvan zorgt voor het bijzondere smaakprofiel van koffie.

Hoe je je kopje koffie ook zet, de stappen bevochtiging, hydrolyse en extractie zijn cruciaal. Druk en beweging zijn ook belangrijk. Eenmaal in je lichaam heeft cafeïne verschillende oppeppende effecten, bijvoorbeeld doordat de verbinding in je brein concurreert met adenosine, een signaalstof die je hersenen moe maken. Er bestaan trouwens koffiebonen die tijdens de productie eerst zijn verteerd en uitgepoept door een dier, zoals de civetkat of een olifant.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie