Artikelen

Van decoratie tot functie


Kleurstoffen, nr 375

Esther Thole | september 2021

De natuur zit vol prachtige kleuren. Geen wonder dat mensen probeerden zich die kleuren eigen te maken door hun kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen van kleur te voorzien. Die kleurstoffen haalden ze uit de natuur. Duizenden jaren lang bood een arsenaal aan plantenwortels, schillen en vruchten, maar ook zeeslakkenslijm en geplette luizen, de zeer professioneel opererende ververs een rijkgeschakeerd palet.

De behoefte aan gekleurd textiel zorgde voor grote welvaart, een fijnmazig stelsel van gespecialiseerde ambachtslieden en internationale handelsnetwerken. Maar toen in de negentiende eeuw onderzoekers steeds meer mogelijkheden kregen om op moleculair niveau de wereld te bekijken, analyseren en controleren, veranderde dit alles in heel korte tijd. Chemici wisten de natuurlijke kleurstoffen niet alleen perfect na te maken, ze konden nu ook tal van variaties aanbrengen. De fabrieken voor synthetische kleurstoffen schoten uit de grond en de jonge chemische industrie begon aan een ongekende opmars. Kleur bleek meer dan ooit een ware kaskraker.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie