Artikelen

Oplossingen met vloeibaar zout


Ionische vloeistoffen , nr 352

Arno van 't Hoog | april 2019

Met sommige stoffen gebeurt iets bijzonders als je ze mengt: zonder verhitting ontstaat een vloeibaar zout. Met kennis van de juiste combinatie van anionen en kationen kunnen chemici tienduizenden vloeibare zouten maken. Dat gebeurt volop als je ziet dat jaarlijks meer dan vijfduizend nieuwe publicaties en tientallen octrooien rond ionische vloeistoffen verschijnen. Het aantal onderzoeksrichtingen is zeer divers: zouten waarin plastic, hout of goud oplossen, middelen voor chemische reacties en scheidingen, de ladingdrager in batterijen, of een opslagmedium voor gassen. Voordelen van ionische vloeistoffen zijn dat ze niet verdampen en dat je ze goed kunt recyclen. Tien jaar geleden verwachtten velen dat de chemische industrie geleidelijk zou overstappen op deze ‘groene’ vloeistoffen. Toch is dat nog maar op bescheiden schaal gebeurd, vooral omdat ze nogal kostbaar zijn. Maar daar begint de laatste jaren verandering in te komen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie