Artikelen

Insecticiden , nr 316

Marga van Zundert | juli 2015

Al eeuwen voert de mens strijd tegen insecten. Tegen jeukende luizen, stekende muggen en vraatzuchtige larven die de oogst willen oppeuzelen. De chemie leverde in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw wondermiddelen. Zo hielp DDT mede om malaria en tyfus uit Europa te bannen. Het gebruik bleek echter niet zonder gevolgen. Pesticiden bleken te ‘stapelen’ in het milieu en de voedselketen en het vele spuiten zorgde voor ‘dode’ rivieren en stille velden. Spaarzaam en steeds preciezer gebruik van insecticiden zorgde vijftig jaar lang voor afname in gebruik. En er kwamen nieuwe middelen, effectiever en minder belastend voor mens en milieu. Ook alternatieven zoals genetisch gemodificeerde gewassen met ingebouwde insecticide droegen bij aan de afname. Toch blijft de ongerustheid over het gif. In Nederland stijgt het insecticidegebruik weer en er is veel discussie over neonicotinoïden, die schadelijk blijken voor bestuivers en slootbeestjes. Momenteel vindt een nieuwere klasse insecticiden de weg naar de velden, en microbiologen creëerden een aardappelplant die via RNA met de aardappelkever afrekent. Alternatieven voor insecticiden zijn er in de vorm van geur- en feromoonvallen en insectendodende schimmels. Maar ook het aloude wisselteeltsysteem kan plagen voorkomen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie