Artikelen

Immuunsysteem , nr 290

Esther Thole | december 2012

Zonder dat je het merkt, is je lichaam continu bezig alle contacten met de buitenwereld te

controleren. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat mogelijke ziekteverwekkers meteen worden opgemerkt en uitgeschakeld. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat nuttige zaken zoals voeding zonder problemen door je lichaam worden opgenomen.

Dat je een immuunsysteem hebt, merk je eigenlijk vooral als het (even) niet goed functioneert. Dan heb je last van allergische reacties, van serieuze infecties of autoimmuunziektes. In feite voert het immuunsysteem een doorlopende evenwichtsoefening uit, waarbij het steeds weer draait om de vraag of er wel of niet ingegrepen moet worden.


 

In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Er zijn verschillende redenen waarom het immuunsysteem soms niet (meer) goed werkt. Over wat we zelf kunnen doen om onze afweer goed te houden, is het laatste woord nog niet gezegd.
• De Basis: Herkennen, activeren, uitschakelen. Het principe achter het immuunsysteem klinkt simpel. Maar de uitvoering vraagt een complexe orkestratie van veel verschillende spelers. En er wordt ook nog een geheugen opgebouwd.
• De Diepte: Immuuntherapie tegen kanker maakt gebruik van de hoge specificiteit en de vernietigende kracht van het immuunsysteem. Bispecifieke antilichamen, het opkweken van lichaamseigen T-cellen en therapeutische vaccins zijn fascinerende voorbeelden.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie