Artikelen

IJzer , nr 311

Eenderde van de aarde bestaat uit het element ijzer. En ook in de ruimte komt het zoveel voor, dat er meteorieten op aarde zijn geland die bijna helemaal uit ijzer bestaan.

De eerste ijzeren voorwerpen maakten mensen duizenden jaren geleden dan ook van meteorietijzer. In de achttiende eeuw heeft ijzer de industrialisatie van Nederland op gang geholpen: in de bodem van de Achterhoek was zoveel ijzererts te vinden dat er grote ijzerfabrieken werden gebouwd. Daarin wordt ijzererts met kool verhit tot het gesmolten zuivere ijzer zich afscheidt en kan worden verwerkt. Hoogovens werken nog steeds op die manier. Het zuivere metaal ijzer is te zacht om iets zinvols mee te doen. Daarom maakt men er legeringen van. Een mengsel van ijzer met koolstof geeft staal; voeg je er chroom en nikkel aan toe dan ontstaat roestvast staal (rvs). Zo is ijzer in combinatie met andere elementen geschikt te maken voor vele toepassingen, van vervoermiddelen tot kookgerei.

 

In deze editie van Chemische Feitelijkheden alles over ijzer: waar kom je het tegen en waarom wordt het niet vaker gebruikt als katalysator?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie