Artikelen

Drager, wegennet, krachtpatser: het cytoskelet is het allemaal


Het cytoskelet , nr 354

Esther Thole | september 2019

Alles wat leeft bestaat uit cellen. Soms maar uit een cel, soms uit biljoenen. Al die cellen zijn waterige oplossingen met een soepel omhulsel. Dat klinkt kwetsbaar, maar cellen zijn verrassend

robuust: ze kunnen tegen een stootje. Tegelijkertijd zijn ze ook beweeglijk en flexibel. Ze kunnen hun vorm aanpassen als dat nodig is, bijvoorbeeld om zich te verplaatsen of als het tijd is voor de celdeling. Daarvoor zijn flinke krachtsinspanningen nodig, maar waar komt die kracht vandaan? Hoe kan een druppeltje vloeistof – want dat is een cel in essentie – de kracht opwekken om zichzelf in tweeën te splitsen? Of zich aan één kant zo uitrekken en aan de andere kant samentrekken, waardoor de hele cel een stukje opschuift? Dat vermogen dankt de cel aan het cytoskelet, een stelsel van buisjes en vezels die zichzelf continu opbouwen en weer afbreken.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie