Artikelen

Fosfor , nr 294

Marga van Zundert | juli 2013

Kostbaar goed: Hofdames in de 17de eeuw verbaasden zich over het geheimzinnig lichtgevende ‘koude vuur’ dat alchemisten maakten uit urine. Later raakte fosfor vooral bekend via lucifers en gevreesd door vergiftigingen en brandbommen. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde fosforrijke rots voor welvaart in West-Europa. De landbouw maakte zijn Groene Revolutie door dankzij kunstmest met fosfaten. Maar het makkelijk winbare fosfor dreigt op te raken.

En de komende decennia moet de landbouw weer een grote sprong maken om de voorspelde wereldbevolking van 9 miljard zielen te kunnen blijven voeden. De opbrengst moet maar liefst verdubbelen. Voorlopig heeft de Nederlandse bodem een fosforvoorraad voor zeker 50 jaar door jarenlange overbemesting.

Maar hoe zijn voedseltekort en fosforschaarste over de hele wereld te voorkomen? 

Wetenschappers hebben al een aantal ideeën voor recyclingmogelijkheden bedacht: Uit urine is de meststof struviet te maken. En ook rioolwaterzuiveringsslib en drijfmest zijn in fabrieken om te toveren tot biomest. Anderen zetten hun geld op het mijnen van onderzeese voorraden, nanofilters voor afvalwater of het creëren van gewassen die dankzij genetische aanpassingen met minder fosfor toekunnen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Fosfor is ontdekt in de 17de eeuw. Onze landbouw raakte eraan verslaafd in de 20ste eeuw. Nu kan er schaarste ontstaan.

• De Basis: Wat is het verschil tussen witte en rode fosfor? Fosfor is belangrijk voor kunstmest en ook voor tandpasta, vuurwerk, frisdrank en vaatwasmiddelen.

• De Diepte: Urine, mest, rioolslib en botten zijn rijk aan fosfor. Al die afvalstoffen zijn momenteel (weer) in beeld als grondstof voor fosfor.

]

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie