Artikelen

Eiwitvouwing , nr 314

Arno van 't Hoog | juli 2015

We merken er niks van, maar ondanks het gevoel dat we dezelfde persoon blijven, worden veel cellen en de meeste eiwitten in de loop van een mensenleven talloze malen vervangen. Buiten onze haren en nagels, waarvan we wel merken dat ze vernieuwen, worden dus veel lichaamsonderdelen regelmatig ververst. Die recycling van eiwitten en cellen is de manier waarop ons lichaam beschadigingen repareert en zich snel kan aanpassen aan veranderingen. Ons lichaam maakt kortom elke seconde vele miljoenen nieuwe eiwitten aan. Bij de aanmaak kan van alles misgaan, omdat er bij de productie en vouwing allerlei foutjes worden gemaakt. Het levert een constante stroom van eiwitten die zich niet correct gedragen en een neiging hebben samen te klonteren en neer te slaan. Een flink percentage van de eiwitten gaat daarom direct nadat ze klaar zijn alweer richting de recycling. Maar naarmate we ouder worden gaat dat minder goed: allerlei correctie- en opruimmechanismen in de cel beginnen te haperen, waardoor foute exemplaren zich kunnen gaan ophopen. Inmiddels is duidelijk geworden dat bij veel hersenziekten (Alzheimer, Parkinson, Huntington) die stapeling van foute eiwitten een hoofdrol speelt. Mogelijk biedt die kennis nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie