Artikelen

Edelgassen , nr 300

Esther Thole | december 2013

Magische gas: Een gas heeft iets ongrijpbaars. Er hangt iets in de lucht. Meestal kun je het niet zien. Soms kun je het ruiken. Is het giftig of explosief? In een heteluchtballon heeft gas iets magisch. En met een ballon vol helium kun je hele grappige dingen doen. Eigenlijk betekent gas niets anders dan de vorm van een stof met een kookpunt lager dan onze omgevingstemperatuur. Maar edelgassen

– helium, neon, argon, krypton, xenon en radon - zijn wel heel speciaal.

Helium heeft bijvoorbeeld het laagste kookpunt van alle elementen (4,2 K). En net als de edelmetalen goud en platina, staan edelgassen bekend om hun onaantastbare karakter. Ze reageren onder de omstandigheden in

onze omgeving niet met andere elementen. We ruiken of zien ze niet. En toch zijn ze overal om heen. Argon is de op twee na meest voorkomende soort gas in onze atmosfeer.

Het is handig bij het lassen. Om diepzee te duiken kun je niet zonder helium. Maar bij het radioactieve radon blijven we liever uit de buurt.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Met de ontdekking van de edelgassen kreeg het periodiek systeem er een hele groep elementen bij.

• De Basis: Edelgassen hebben keurig gevulde orbitalen.Dat zorgt voor bijzondere eigenschappen.

• De Diepte: Omdat ze niet reageren met andere stoffenkunnen ze handig zijn bij medische ingrepen, bijvoorbeeld als verdovingsmiddel. Maar helemaal inert zijn ze niet.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie