Artikelen

Schrikbeeld van vervagende herinneringen en verval


Dementie, nr 366

Astrid van de Graaf | september 2020

Iedereen vergeet weleens wat of kan even niet op een naam komen, maar geheugenverlies kan ook een van de eerste symptomen van dementie zijn. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met dementie de komende twintig jaar zal verdubbelen tot een half miljoen. Dat terwijl er op korte termijn geen zicht is op preventie of genezing. Want ondanks veel onderzoek is er nog steeds geen medicijn. De afgelopen decennia is veel aandacht besteed aan eiwit amyloïdebèta als mogelijke oorzaak van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Amyloïdebèta zou een cascade aan biochemische reacties veroorzaken, waardoor tau-eiwitten zich ophopen in zenuwcellen die daardoor niet meer functioneren en afsterven. Inmiddels is duidelijk dat het veel complexer is dan dat. Haperende bloedvaten, chronische ontstekingsreacties en verstoorde hersengolven spelen een rol. Hierdoor is er ook weer hoop op nieuwe medicijnen en behandelingen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie