Artikelen

Een snelle, stoere, stille stapper


De sneaker

Marga van Zundert | juni 2023

Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n vier miljard paar sneakers en sportschoenen verkocht. In Nederland is het zelfs de meest gedragen schoen. Alles aan deze stapper is dan ook ontworpen om je comfortabel en snel te laten lopen. De schoen dempt, veert en is verkrijgbaar in alle maten, stijlen en prijsklassen. Maar wist je dat de basis voor de sneaker ontstond door een chemische vinding? De reactie van zwavel met latex uit de rubberboom zorgde voor de ideale sportzool: stevig, maar elastisch en bijna geruisloos. Al zeker vijftig jaar wordt druk geëxperimenteerd om de sportschoen nog sneller, lichter, cooler of futuristischer te maken. Dat is vooral een kwestie van nieuwe materialenen ontwerpen uitproberen. Want de biomechanica van het hardlopen is nog niet tot in elk detail te doorgronden. Maar die steeds complexere, snelle schoen is niet zo duurzaam en een recycleramp. Dat komt door de vele onderdelen en gebruikte materialen. Dat beginnen schoenproducenten zich ook te realiseren. De sneaker moet dus niet alleen nog sneller of cooler, maar ook groener.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie