Artikelen

De biochemische motor van het leven


De celcyclus, nr 386

Erwin Boutsma | oktober 2022

Je kunt vele moleculair-biologische processen in een organisme aanmerken als fundamenteel, maar weinig kunnen daar zo nadrukkelijk aanspraak op maken als de celdeling, het proces waarbij een enkele cel zich in tweeën splitst. Aan de basis van dit eenvoudige gegeven staat de celcyclus: een serie complexe biochemische interacties die ervoor zorgen dat de nieuwe cel alle eigenschappen meekrijgt die er op dat moment en op die

plaats in het lichaam nodig zijn.

De celcyclus zorgt ervoor dat een enkele bevruchte eicel uit kan groeien tot het onvoorstelbare aantal van 37 biljoen cellen in een volwassen mens. Dat gaat vrijwel altijd goed, maar de wet van de grote getallen werkt tegen. Kanker is een gevolg van een te fanatiek werkende celcyclus, maar ook als de celcyclus hapert leidt dit tot ernstige ziektes. Er is hoop: het enorme aantal bij de celcyclus betrokken eiwitten betekent ook dat er veel targets zijn voor medicijnen, waar dan ook naarstig naar wordt gezocht.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie