Artikelen

Corrosie , nr 288

Mariëtte Bliekendaal | december 2012

Roestende fietsen, ingestorte bruggen en kapotte afvalvaten zijn bekende beelden van corrosie. IJzer, staal, bijna alle metalen en ook sommige keramische materialen kampen ermee. Architecten maken er juist gebruik van. Wie kent ze niet, de kathedralen met een mooi groen corrosielaagje op het koperen dak? Maar het is niet altijd zichtbaar, bijvoorbeeld in de dragende constructie van een brug. En het zorgt voor miljardenschades aan wagenparken, gebouwen, fabrieken en boorplatforms.

Corrosie is een samenspel van ionen en elektronen, dat begint bij contact van het materiaal met een elektronenacceptor, zoals zuurstof, en vocht. Corrosiepreventie is er dan ook op gericht om deze vorming van metaalionen te voorkomen of er voor te zorgen dat er geen contact is met vocht. Dat kan met speciale coatings of extra lagen van een zogenoemd opofferingsmetaal (galvaniseren) die het onderliggende metaal beschermen. Maar vooral de moeilijker zichtbare vormen (spanningscorrosie) van corrosie vormen het grootste probleem. Ook moderne legeringen (metaalmengsels), zoals roestvast staal en aluminiumlegeringen voor de vliegtuigbouw, hebben hiermee te maken. Slimme analysemethodes moeten helpen om die corrosie op microschaal te ontmaskeren.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Aantasting van metaal vormt een gevaar voor mens en milieu. Corrosie kost de samenleving miljarden euro’s per jaar.

• De Basis: Welke chemie zit er achter corrosie? En hoe behoeden we metalen voor ontsnappende elektronen en agressieve ionen?

• De Diepte: De gevaarlijkste vormen van corrosie zijn niet altijd met het blote oog te zien. Geavanceerde elektronenmicroscopen en spectroscopie maken microschade zichtbaar.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie