Michelle Wijma | april 2021
SARS-CoV-2 ken je waarschijnlijk als ‘het coronavirus’. Een onterechte naam, want de veroorzaker van de COVID-19-pandemie is één van tientallen coronavirussen. Eerder zorgden SARS-CoV en MERS-CoV al voor epidemieën. Alle drie veroorzaken een luchtweginfectie, maar de SARS- en MERSepidemieën waren sneller voorbij dan de coronapandemie in 2020 en 2021. SARS-CoV-2 kan namelijk iets unieks: het is al besmettelijk vóórdat je symptomen krijgt die je vertellen dat je geïnfecteerd bent, zoals koorts en hoesten. Bij een infectie dringt een virus ongezien een cel binnen en gijzelt deze. De cel gaat daarna virusdeeltjes produceren, maar onze afweercellen proberen deze te bestrijden. Een lastige taak, maar als het lukt onthoudt ons immuunsysteem hoe de boosdoener eruitzag, voor als later een nieuwe infectie volgt. Je lichaam doet ongeveer hetzelfde als je een SARS-CoV-2-vaccin krijgt, maar krijgt dan slechts een onschuldig onderdeel van het virus te verduren. Dit helpt de COVID-19-pandemie te beëindigen, maar… is dit de laatste pandemie die we zullen meemaken?
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.