Artikelen

Levensreddend door verwoesting


Chemotherapie, nr 379

Michelle Wijma | november 2021

Bij de behandeling van kanker combineer je vaak meerdere methoden, zoals chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en/of immuuntherapie. De eerste twee richten zich specifiek op de plek van de tumor. De andere twee zijn systemisch: de geneesmiddelen krijg je oraal of via een infuus toegediend, waarna ze zich over het lichaam verspreiden. Chemotherapie bestaat uit cytostatica, middelen die specifiek werken op sneldelende cellen. Ze grijpen vaak in op DNA-synthese waardoor de cellen kapot gaan. Kankercellen kenmerken zich door hun snelle en ongecontroleerde deling, dus een cytostaticum komt daar extra hard aan. Maar we hebben meer sneldelende cellen in ons lijf, zoals in de haarzakjes, het beenmerg en het maag-darmkanaal. Dat heeft soms ernstige bijwerkingen tot gevolg.


Tegenwoordig wordt naast chemo steeds vaker immuuntherapie toegepast. Zulke middelen, vaak monoklonale antilichamen, helpen het immuunsysteem een handje, bijvoorbeeld door een antenne op een immuuncel te zetten die helpt de kankercellen te herkennen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie