Artikelen

Chemische wapens , nr 303

Marga van Zundert | april 2014

Giftige granaten: Al in 1899 noemden wereldleiders chemische wapens ‘barbaars’ en ‘laf’. Toch hingen in de Eerste Wereldoorlog dikke wolken chloor, fosgeen en mosterdgas boven de strijdvelden en in de loopgraven. In de Tweede Wereldoorlog bleven de dodelijke chemicaliën in de

voorraadbunkers. Althans in Europa.

Na meer dan 25 jaar onderhandelen, besloot de wereld in 1997 door het Chemische Wapens Verdrag te tekenen alle 80.000 ton aan opgeslagen dodelijke chemicaliën bedoeld
voor oorlogsvoering op te ruimen. Eind 2013 was tachtig procent opgeruimd, aldus de OPCW, de organisatie die het verdrag controleert en toeziet op de ontmanteling van de chemische strijdmiddelen.

 

Nog steeds niet uitgeroeid 

Toch zijn niet alle chemische wapens onder controle. Terroristische organisaties dreigen ze te produceren en te gebruiken. In 2013 stierven in een Syrische woonwijk rond de 1.400 mannen, vrouwen en kinderen door raketten voorzien van het zenuwgas sarin. Onder druk van de internationale gemeenschap tekende Syrië toen het Chemische Wapens Verdrag. Waarna experts onder de vlag van de VN de chemicaliën het land uitloodsten voor vernietiging. Maar nog steeds gaan de gifgasaanvallen door.

Ook oude chemische wapens zorgen voor problemen. Ze zijn gedumpt op de zeebodem en liggen ‘verloren’ in de velden of begraven in afgelegen gebieden. De omhulsels roesten langzaam weg, waardoor de giftige inhoud opnieuw een bedreiging vormt voor mens en milieu.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Wie vond de strijdgassen uit? Wat is het Chemische Wapens Verdrag?

• De Basis: Hoe werkt het zenuwgas sarin? Waarom is mosterdgas dodelijk?

• De Diepte: We willen een wereld zonder chemische wapens. Hoe ruim je ze veilig op

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie