Artikelen

Chemie rond de uitvaart, terug naar de elementen , nr 284

Wat er na de dood met je lijf gebeurt, is iets waar je liever niet over nadenkt. Vaak is het nodig dat

nabestaanden de dag erna direct een beslissing nemen over de eindbestemming: begraven of cremeren. Binnen 6 dagen dient de uitvaart zich volgens de wet te hebben voltrokken. Wanneer de overledene zijn lichaam aan de wetenschap heeft gedoneerd voor onderzoek en onderwijs, moeten nabestaanden nog sneller afscheid nemen. Het is dan zaak het lichaam snel te conserveren.

Eenmaal onder de grond zorgen enzymen, micro-organismen en chemische reacties voor de ontbinding van het stoffelijk overschot tot de basisbouwstenen van het leven.

Bij verbranding in een crematieoven verdwijnt al het organische stof via de schoorsteen en blijven alleen as en eventuele chirurgische metaalprotheses over. Die laatste zijn te recyclen. Meer keus dan begraven of verbranden is er voorlopig niet in Nederland. De uitvaartbranche werkt wel aan

nieuwe technieken als vriesdrogen of oplossen in loog. Of het publiek en de politiek die omarmen, is de vraag.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: In Nederland kunnen we kiezen tussen begraven of verbranden. Tegenwoordig is ook

thanatopraxie toegestaan, maar wat is dat eigenlijk?

• De Basis: Na de dood gaat de biochemie gewoon door.Wat gebeurt er in een lichaam als het hart stopt met tikken?

• De Diepte: De uitvaartbranche wil innoveren en nieuwe, milieuvriendelijke methoden aanbieden. Zijn vriesdrogen of oplossen in loog alternatieven?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie