Arthur van Zuylen | juni 2008
Ooit zat schoonheid alleen van binnen, maar die
vorm ingezet tegen rimpels.
Ooit zat schoonheid alleen van binnen, maar die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig wordt alles
uit de kast gehaald in de strijd tegen veroudering, variërend van simpele crèmes tot extreme makeovers bij de plastisch chirurg. Ergens in het midden van dit spectrum zit een behandeling met Botox – de bekendste merknaam van botulinetoxine. In de natuur is dit bacteriële gif de bron van
botulisme, in schoonheidsklinieken wordt het in verdunde vorm ingezet tegen rimpels.
Naar schatting wordt wereldwijd al meer dan een miljard dollar per jaar uitgegeven aan antirimpelbehandelingen met het gif. Bij het ‘botoxen’ worden kleine spiertjes in het gezicht verlamd door een serie goed geplaatste prikken. Het resultaat: een strakke en gladde huid. Tijdelijk weliswaar, want de rimpels keren weer terug als het gif na enkele maanden is uitgewerkt.
Minder bekend is dat botulinetoxine al veel langer wordt gebruikt bij patiënten met bepaalde neurologische aandoeningen, waaronder schrijfkramp, een ‘draainek’ en spasticiteit. De research op dit klinisch relevante terrein staat gelukkig niet stil.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: De achtergronden van de huidige schoonheidscultus
en botulinetoxine. Hoe gevaarlijk is dit
bacteriegif eigenlijk? Wat zijn de alternatieven?
• De Basis: Botox blokkeert boodschappermoleculen in onze
zenuwen. Hoe werkt dat precies?
• De Diepte: Lang voordat botulinetoxine doordrong tot de
beautyklinieken werd het al gebruikt voor de behandeling
van neurologische aandoeningen. Welke? En wat zijn de
nieuwste ontwikkelingen? |
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.