Artikelen

Bodem , nr 291

Esther Thole | april 2013

Chemie in de grond

De bodem is letterlijk het fundament onder ons dagelijks bestaan en zorgt voor voedselproductie, drinkwatervoorziening, een woonplaats en grondstoffen. Het grondwater transporteert stoffen in de bodem en voorziet ons van drinkwater.De bodem is een dynamische wereld, waar het krioelt van het leven. Er wonen insecten, wormen en mollen, maar vooral oneindig veel bacteriën en schimmels.

En al die organismen maken ook regelmatig gebruik van chemie voor hun dagelijks bestaan. Ze houden de bodem gezond voor alle bomen, planten en landbouwgewassen die aan het oppervlak leven; zonder vruchtbare bodem groeit er niks. Gaan we dieper de bodem in dan stuiten we op tal van nuttige stoffen. Van bijzondere mineralen tot dikke lagen afgestorven plantenmateriaal in verschillende staten van ontbinding; er is van alles te vinden, zoals aardolie, gas, zout, diamanten, koper, goud en fosfaten.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: De bodem heeft behoorlijk wat te verduren door ons dagelijks gebruik. Dat kan omdat de bodem zelf ook steeds aangroeit. Dat kost echter wel veel tijd.

• De Basis: De Nederlandse bodem bestaat voornamelijk uit zand en klei. Dat zijn verweringsproducten van de grote collectie silicaten waaruit de aardkorst is opgebouwd.

• De Diepte: Bodembacteriën en -schimmels vechten elke dag om voedsel. Daarbij gooien ze interessante chemische verbindingen in de strijd.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie