Artikelen

Biomaterialen voor zelf herstel, nr 374

Marga van Zundert | september 2021

Per jaar krijgen zo’n 5.000 Nederlanders een nieuwe hartklep, 24.000 een nieuwe heup en 140.000 mensen een nieuwe ooglens (staaroperatie). Een donor is niet nodig. Het gaat om gloednieuwe onderdelen uit een laboratorium of fabriek. Steeds meer en steeds complexere delen van ons lijf zijn zo te vervangen.


De gebruikte materialen zijn steeds vaker ‘bio’: ze activeren het lichaam om zichzelf te herstellen en worden zelf weer langzaam vervangen door lichaamseigen weefsel. Of ze zijn compleet gekweekt van patiënteigen cellen. Die patiënt heeft vervolgens een huid of levende hartklep die zo goed als nieuw is. Een groot voordeel van de gegroeide kunstorganen is dat er geen levenslange afweeronderdrukkende medicatie of bloedverdunners nodig zijn. Én het nieuwe orgaan groeit gewoon mee. Helaas zullen we nog een tijd moeten wachten op een compleet kunsthart of kunstnier. Deze organen zijn namelijk te groot en te complex om ze in compacte vorm na te maken, te kweken in het lab of te laten groeien in het lichaam. Maar slim gebruik van biomaterialen kan ons tot die tijd ook vooruit helpen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie