Artikelen

Bioinformatica , nr 292

Marian van Opstal | april 2013

Rekenen aan DNA

Mensen, dieren en andere organismen dragen een gigantische hoeveelheid erfelijke informatie met zich mee. Stel dat je de erfelijke code van een mens op papier zou uitschrijven in de ‘letters’ waaruit het DNA is opgebouwd (A, C, T en G), en deze volgeschreven A4’tjes naast elkaar op de grond zou leggen, dan zou je daarmee de afstand tussen Amsterdam en Maastricht kunnen overbruggen. Zo veel informatie bevat ons DNA.

DNA codeert voor de eiwitten die in de cel alle belangrijke levensprocessen regelen en sturen. Elke cel produceert duizenden eiwitten, ieder met een eigen structuur en een eigen functie. De hoeveelheid informatie die nodig is om dat allemaal te coderen is zo duizelingwekkend groot dat de wetenschap er eind vorige eeuw computerwetenschappen op los liet. En daarmee was het vakgebied bioinformatica geboren. De ontrafeling van de werking van de levende cel om bijvoorbeeld ziektebeelden te begrijpen en verhelpen, begint bij het in kaart brengen van de volgorde van de basen (‘letters’) waaruit het DNA is opgebouwd. Daarvoor gebruikt men

zogeheten DNA-sequentietechnieken. Maar als je de basenvolgorde weet, dan ben je er nog niet. Daarna moet je de eiwitpuzzel nog oplossen. Welk gen codeert voor welk eiwit, wat doet dat eiwit en waarom? Wat gaat er mis als er iets aan dat eiwit verandert, en hoe kun je dat defect opheffen?

Wetenschappers gebruiken bioinformatica om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Waar komen de enorme datastromen vandaan? Wat is bioinformatica? Wie gebruiken het en waarom?

• De Basis: Het geheim van een eiwit zit ‘m in de structuur. Hoe kun je die met behulp van de computer voorspellen?

• De Diepte: Softwaretools voor eiwitanalyse worden slimmer. Een aminozuursequentie gaat de computer in en een idee voor een geneesmiddel komt eruit.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie