Artikelen

Voor opslag en gebruik van elektrische energie


Batterijen, nr 378

Astrid Van De Graaf | november 2021

Van elektrische fiets en smartphone tot brandmelder en afstandsbediening: batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De lithiumionbatterij is dé stroomvoorziener voor mobiele apparaten. Maar voor een brede invoering van elektrische voertuigen en energieopslag is iedereen op zoek naar nieuwe superbatterijen. Afhankelijk van de toepassing moet die batterij lichter, veiliger en goedkoper zijn, langer meegaan, sneller opladen en een hogere energiedichtheid hebben, en vooral minder zeldzame metalen bevatten.

De vastestofbatterij is de gedoodverfde en veilige opvolger van de lithiumionbatterij en een heilige graal voor batterijonderzoekers. Als het lukt die te ontwikkelen staat niets de doorbaak van elektrisch vervoer meer in de weg. Voorlopig is dat nog een toekomstdroom; daarom werken elektrochemici en materiaalkundigen samen met bedrijven om de huidige lithiumionbatterij te verbeteren door andere ladingsdragers te kiezen en nieuwe materialen voor de anode of kathode te ontwikkelen. Ook oude type batterijen zijn weer terug van weggeweest.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie