Artikelen

Antivries , nr 278

Marga van Zundert | december 2011

De natuur heeft talloze manieren ontwikkeld waarop dieren vorst kunnen overleven. Poolvissen hebben speciale eiwitten in hun bloed die ervoor zorgen dat het blijft stromen als het zeewater 2 °C onder nul is. Sommige poolinsecten bestaan voor bijna een kwart uit glycerol, een bekend antivriesmiddel.

Canadese kikkers zijn ’s winters maandenlang bevroren, maar ontwaken in het voorjaar springlevend dankzij bepaalde beschermende suikers. En ook mensen bestrijden ijs op veel verschillende manieren. Strooizout zorgt ervoor dat Nederland in de winter niet stilstaat, en glycol houdt de radiator aan de praat. Spermabanken en stamcelbanken zouden niet bestaan zonder vorstbeschermende stoffen. En om kinderwensen te vervullen zijn wetenschappers steeds op zoek

naar nieuwe methoden om eicellen en embryo’s veilig in te vriezen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Antivries van de A van Autoweg tot de Z van Zwangerschap.

• De Basis: Antivriesmiddelen verlagen het vriespunt of ze geven ijskristallen geen kans om te groeien. Hoe doen ze dat?

• De Diepte: Hoe vries je levend materiaal in zonder schade? Wat is vitrificatie?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie