Artikelen

Stemmingsverbeteraars in een potje.


Antidepressiva , nr 332

Jop de Vrieze | april 2017

Bijna één miljoen Nederlanders slikken antidepressiva tegen hun depressie, angststoornis of eetprobleem. Ze worden meestal voorgeschreven om de patiënt uit het ergste dal te halen, zodat die weer voldoende gaat functioneren om het leven weer op te pakken en met therapie aan de slag te gaan. Maar wie eenmaal antidepressiva gebruikt, komt er moeilijk vanaf. Naar schatting 30 % van de slikkers gaat er langer mee door dan de zes maanden die de richtlijnen voorschrijven. Ondertussen is er veel discussie over de effectiviteit van antidepressiva, met name bij milde tot matige depressies. Bij grofweg de helft van de patiënten zouden ze niet beter werken dan een placebo en mogelijk verminderen antidepressiva zelfs het duurzame effect van psychotherapie – met fl inke bijwerkingen. Wat zijn antidepressiva nu eigenlijk, wat doen ze in het lichaam? Wanneer lijken ze wel nut te hebben en wanneer niet?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie