Artikelen

ADHD , nr 275

Marga van Zundert | juli 2011

Zo’n vier procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD, aldus een schatting van de gezondheidsraad. ADHD’ers zijn druk, impulsief en kunnen lastig stilzitten of zich concentreren. Dat kan grote problemen opleveren, zoals het niet afmaken van opleidingen, snel en vaak ruzie hebben door ondoordachte uitspraken en het gevoel niet begrepen te worden.

De oorzaak van ADHD is nog steeds onduidelijk. Sommige mensen twijfelen ronduit of ADHD wel een stoornis is. Ze denken eerder aan een karaktertrek. Toch zijn er pillen en therapieën die de  symptomen effectief verminderen. Het meest gebruikte middel is methylfenidaat, beter bekend onder de merknaam Ritalin, maar dat is niet onomstreden. Het is een stimulerende stof die qua molecuulstructuur lijkt op amfetamine en cocaïne. Ondertussen blijven medische wetenschappers zoeken naar een goede verklaring voor ADHD. Onze genen worden uitgeplozen: welke genvarianten verhogen het risico op ADHD, en waarom? Het is duidelijk dat er geen ‘ADHDgen’ bestaat; de verzamelde snippers kennis wijzen voorlopig op een verschil in de ‘bedrading’ van onze hersenen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Er zijn veel controverses rondom ADHD. Is hetwel een stoornis? Zijn pillen voor kinderen wel verstandig?

• De Basis: Tegen ADHD bestaan pillen en therapieën. Hoe werkt Ritalin? Wat is het Pelsser-dieet en hoe werkt neurofeedback?

• De Diepte: Nog steeds is de oorzaak van ADHD onbekend. Wetenschappers speuren in genen en maken hersenscans.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie