Artikelen

Acne , nr 276

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de mens. De een heeft er meer last van dan de ander, maar bijna niemand ontkomt aan het fenomeen jeugdpuistjes. Wanneer een toename aan hormonen de puberteit inleidt, neemt de talgproductie toe, en als talg en huidcellen samenklonteren en de talgafvoer blokkeren, kunnen pukkels ontstaan. Acne is een lastige huidziekte die een grote sociale impact kan hebben. De aandoening kan leiden tot psychosociale problemen thuis, op school of op het werk

Wanneer de zware tienerjaren er weer op zitten, verdwijnt acne bij de meeste mensen vanzelf. Tot die tijd is het de kunst om acne tot rust te brengen door de huid goed te verzorgen, en vooral van pukkels en puistjes af te blijven om later littekens te voorkomen. Tal van huidverzorgingsproducten beloven de oplossing te bieden. Er zijn er maar een paar die werkelijk helpen. Deze pakken het ontstaan van puistjes aan bij de bron, namelijk verstopte poriën, overmatige talgproductie en bacteriën die de talgklieren ontsteken. Voor ernstige vormen van acne zijn zwaardere middelen beschikbaar. Toch zijn littekens en huidverkleuringen niet altijd te voorkomen. Met huidpeelings en laserlicht proberen artsen de schade te verminderen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Bijna iedereen krijgt het: jeugdpuistjes. Anders dan vaak gedacht komt acne niet door chocola, patat, stress of te weinig wassen.

• De Basis: Hoe ontstaan jeugdpuistjes? En hoe kom je ervan af?

• De Diepte: Acne kan nare littekens en vlekken opleveren. Er zijn methoden om die te verminderen, en om ze te voorkomen met effectieve, maar zware medicijnen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie