Artikelen

Tantaal , nr 309

Arno van 't Hoog | december 2014

Onmisbare schakel: Van smartphone tot tablet, elk mobiel apparaat bevat een kleine hoeveelheid van het tantaal. De helft van de wereldproductie van het metaal zit in elektronische apparatuur. Kunnen we nog zonder?

Tantaal is een relatief schaars overgangsmetaal met atoomnummer 73. Het geleidt sterk, is zeer hard en goed bestand tegen corrosie. Het smeltpunt ligt rond de 3.000 °C. De grootste tantaalmijnen zijn te vinden in Australië en Brazilië. Gespecialiseerde fabrikanten raffineren en bewerken het erts tot poeder, staven en veel andere vormen. Omdat het metaal zo inert is, moet je het uit erts zuiveren met de nodige chemische ingrepen. Dat beïnvloedt de prijs van het metaal.

De belangrijkste toepassing van tantaal bestaat uit condensatoren, elektrische componenten die lading opslaan en afgeven. Ze zorgen ervoor dat allerlei gevoelige onderdelen van computers en telefoons probleemloos blijven werken. Hoewel tantaal in allerlei dagelijkse apparatuur te vinden is, vindt recycling van het metaal nog niet op grote schaal plaats. Om tantaal succesvol terug te winnen, moet je de onderdelen waarin het zit namelijk vooraf scheiden. Dat is arbeidsintensief en voor kleine apparatuur zoals mobiele telefoons is het op dit moment niet lonend.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Wie heeft tantaal ontdekt en wat waren de eerste toepassingen? Wat maakt het opeens zo populair?

• De Basis: Waaraan ontleent tantaal zijn unieke chemische eigenschappen? En hoe krijg je zuiver tantaal in handen?

• De Diepte: Welke stappen zijn er nodig om tantaal uit elektronica terug te winnen? En hoeveel levert dat op?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie