Artikelen

Biofilms , nr 315

Van doucheputje tot rioolbuis en van rivierbodem tot containerschip: op elk oppervlak in de natuur of industrie dat in contact staat met water vormen zich slijmerige laagjes vol microben. Dus ook in en op de mens. Voor microben vormen deze biofilms een ideale verblijfplaats om te overleven. Het slijm beschermt ze tegen externe bedreigingen als uitdroging en uitspoeling, virussen en antimicrobiële stoffen maar ook tegen het menselijke afweersysteem. In de kliniek blijken ze de belangrijkste oorzaak van infecties en hardnekkig te bestrijden. Aan de andere kant doen biofilms veel goed werk als ze worden ingezet voor het zuiveren van huishoudelijk of industrieel afvalwater. Bij het maken van een biofilm heeft een bacterie te maken met allerlei fysisch-chemische interacties en biologische mechanismen. Voor de eerste succesvolle aanhechting zijn lading en hydrofobiciteit van het oppervlak belangrijk, voor verdere groei de ruwheid en de aanwezigheid van voedingsstoffen. Deze kennis gebruiken wetenschappers weer bij het ontwerpen van nieuwe antibacteriële coatings die voorkomen dat bacteriën hechten en infecties veroorzaken. Of voor de ontwikkeling van technieken om reeds gevormde biofilms weer af te breken en te bestrijden.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie