Artikelen

3D-Printen , nr 310

Marga van Zundert | december 2014

Fabriek in huis: Een beeldje van jezelf, een complex sieraad, of het ontbrekende kapje van die jaren zestig-lamp. Modeltreinen, pizza, protheses, de Venus van Milo, maak een ontwerp, verzamel materiaal en de 3D-printer maakt het allemaal.

De industrie gebruikt al langer 3D-printers. Zo zijn er veel prototypes gemaakt en verbeterd met 3D-printers. Het gaat niet alleen om kunststof gebruiksvoorwerpen, maar ook om onderdelen in keramiek en metaal. Voor kleine aantallen is fabriceren met een 3D-printer zelfs vaak de goedkoopste optie, zeker bij complexe onderdelen. De luchtvaartindustrie en de medische industrie lopen voorop. Tachtig procent lichtere, maar even sterke veiligheidsgordels besparen miljoenen liters brandstof. Een schedel exact op maat of een nieuw oor maken het leven van patiënten prettiger.

Maar hoe werkt die 3D-printer eigenlijk? Hoe bouw je bijvoorbeeld laagje voor laagje een voorwerp uit metaal? En evenaart een 3D-print de kwaliteit en precisie van het ouderwetse gieten of frezen? Jonge start-ups laten zien dat het kan. Steeds meer materialen zijn te printen met steeds grotere precisie, mede dankzij slimme chemie. De kosten zijn vaak hoog, maar de technologie is ook nog pril. In het lab wagen wetenschappers zich al aan de ultieme uitdaging in 3D-printen: levend materiaal maken. Een kloppend hart uit de printer blijft voorlopig toekomstmuziek, maar de eerste laagjes lever en bot met kraakbeen rollen inmiddels al uit het lab.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Een pistool, oor en grachtenpand uit de printer. Is er sprake van een nieuwe industriële revolutie?

• De Basis: De chemie in de 3D-printer. Hoe bouw je laagjes met water, warmte, (laser)licht en lijm?

• De Diepte: Ook keramiek kun je printen. Maar hoe ver is het hart uit de 3D-printer?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie